Ekonomické straty zo zemetrasenia v Turecku, presiahnu 20 miliárd USD

15.02.2023 Celý región

Ankara/New York 14. februára (TASR) - Ekonomické straty spôsobené ničivými zemetraseniami v Turecku minulý týždeň pravdepodobne presiahnu 20 miliárd dolárov (18,59 miliardy eur). Odhadla to v utorok nadnárodná analytická spoločnosť Verisk Extreme Event Solutions. TASR o tom informuje na základe správ Reuters a Bloomberg.

Len zlomok zo škôd, pravdepodobne niečo vyše miliardy USD, je krytý poistením, uviedla analytická spoločnosť.

"Ničivé zemetrasenia spôsobili nielen rozsiahle fyzické škody, ale aj tragické straty na životoch v Turecku a Sýrii," uviedol Bill Churney, prezident Verisk Extreme Event Solutions.

Počet obetí zemetrasení už presiahol 35.000 osôb, pričom sa očakáva, že k tomuto tragickému súčtu pribudnú ďalšie desiatky tisíc obetí.

Spoločnosť Verisk pripomenula, že veľký rozdiel medzi poistenými a ekonomickými stratami v konečnom dôsledku znášajú vlády.

Agentúra Fitch Ratings nedávno uviedla, že náklady poisťovní na škody spôsobené zemetraseniami, ktoré zasiahli Turecko a Sýriu, by sa mali pohybovať okolo miliardy USD. To sa zhruba zhoduje s odhadom Verisk.

Zemetrasenia sú v Turecku pomerne bežné a napriek regulačným predpisom a normám v stavebníctve na ochranu pred zemetraseniami sú výsledky "zmiešané", napísala spoločnosť Verisk.

Stavby, ktoré sú v súlade so stavebnými predpismi, "fungujú relatívne dobre, zatiaľ čo mnohé iné utrpeli značné škody a zrútili sa počas zemetrasení," dodáva správa.

(1 EUR = 1,0759 USD)
 

Vyberte región